”Mitt första jobb var nyckeln till allt i Sverige”

”Mitt första jobb var nyckeln till allt i Sverige”, konstaterade en medarbetare och lokalvårdare på medlemsföretaget Dammråttan i Borås. Dit åkte jag för att träffa VD och styrelseledamot i Almega Städföretagen, Annakarin Ivarsson i måndags. Med mig hade jag nyvalde riksdagsledamoten Mikael Larsson (C) som representerar Sjuhäradsbygden i maktens korridorer. Det blev ett gemytligt samtal om integrationspolitik, framtidens arbetsmarknad och vilken betydelse ett första jobb har för nyanlända svenskar.

Dammråttan är ett städföretag med fokus på hem- och kontorsstädning som funnits i drygt 18 år. Det leds av den karismatiska och drivna Annakarin Ivarsson som också är ledamot i styrelsen för Almega Städföretagen. I måndags styrde jag kosan till Borås för att träffa henne, och besöka företaget, tillsammans med nyvalde riksdagsledamot Mikael Larsson. För honom ligger integrationsfrågorna nära hjärtat, och särskilt för bygderna som han representerar.

Dagen tog sin början med ett frukostmöte där diskussioner om de viktiga strukturreformer som krävs för att våra medlemsföretagen ska kunna släppa fram jobben diskuterades. Mikael höll med oss om mycket; behovet av att reformera Arbetsförmedlingen, och att modernisera arbetsrätten. Och Annakarin vittnade om de sega processerna i Arbetsförmedlingens byråkrati, och om de problem som uppstår med regelkrångel och annat. Ytterst handlar det ju om att röja undan de hinder som idag står i vägen för hennes företag att bidra till integrationen. Men det finns också solskenshistorier. Efter ett frukostmötet gav vi oss ut på fältet för att besöka ett kontor som Dammråttan städar i centrala Borås.

Borås är en gammal industristad, och det svenska centrumet för textilindustrin. Denna tradition lever i högsta grad kvar, och kontoret som Dammråttan städar på var inget mindre än en privat skola för textilingenjörer. På plats träffade vi två medarbetare och lokalvårdare på Dammråttan – Jennie-Lee och Luul, och den sistnämnda av dem hade inte varit i Sverige mer än i tretton år. 2005 kom Luul till Malmö ifrån Somalia, och för fem år sedan fick hon sitt första jobb, som lokalvårdare på Dammråttan.

– Det är viktigt att få sitt första jobb. Jag har kämpat. Skaffat SRY-certifikat, fixat körkort och ett jobb. Det är hårt, men mitt liv är bättre. Det är perfekt, konstaterar Luul till riksdagsledamoten över bordet.

Det är svårt att underskatta betydelsen av ett första jobb. Många som börjar jobba som nyanlända blir just lokalvårdare, eller städare som gemene man säger. Men paradoxen och fördelen ligger i att jobbet både har låga trösklar, och är rätt avancerad. Städtekniker, kemikalier och olika maskiner är svåra att hantera och på Dammråttan får dessutom lokalvårdarna eget ansvar för att kommunicera med kunden. Det här skapar kombinationen av att vara ett enkelt jobb som ger bra meriter. Man skulle kunna kalla det för definitionen av instegsjobb. Hanne Kjöller, ledarskribent och kolumnist i DN sammanfattar det på det här sättet i tisdagens text:

Men klyftorna blir knappast mindre av att stora grupper människor permanent parkeras utanför arbetsmarknaden.

Och för de flesta av oss finns ett värde i att pengarna på fickan är ett resultat av eget arbete – inte andras.

Utblick/insikt: Hanne Kjöllers krönika i DN om betydelsen av ett första jobb var bland det bästa hon skrivit! Läs den här. https://www.dn.se/ledare/hanne-kjoller-stada-inte-bort-rosa-dubons-mojlighet-till-egen-forsorjning/