Sjöstedt har fel om RUT-avdraget

Idag har Rut namnsdag, och reformen med samma namn har konstaterats vara en av de mest populära och framgångsrika arbetsmarknadsreformerna i modern tid. Därför är det förvånansvärt att ett politiskt parti profilerar sig för RUT-avdragets avskaffande. Den analysen gör Vänsterpartiet – på Twitter sågar Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt avdraget. Men RUT-avdraget kommer finnas kvar efter ändå, och här är några av anledningarna:

  • Vänsterpartiet menar ofta att RUT-avdraget är förbehållet höginkomsttagare, men under 2017 gjorde hela 890 000 svenskar rut-avdrag. Av dem var 175 000 seniorer med mindre än 13 200 kr i månadsinkomst. Den som rycker undan RUT-avdraget fördubblar kostnaden för dem från den ena dagen till den andra. (Källa: Skatteverket, SCB)
  • Idag jobbar drygt 30 000 personer med RUT-tjänster, och i genomsnitt stannar en medarbetare på jobbet i 3,5 år. Därefter går 43 procent vidare till ett nytt jobb i en ny bransch, 24 procent till ett nytt jobb i samma bransch och 22 procent till utbildning. Endast en av tio medarbetare som lämnar en tjänst i RUT-branschen blir arbetslös, trots att hela 75 procent av de nyanställda var arbetslösa. RUT-avdraget slussar varje år in tusentals personer på svensk arbetsmarknad. (Demoskop 2014, Almega, Demoskop 2018)
  • RUT-avdraget är ett kostnadseffektivt sätt att skapa nya jobb – det är finansminister Magdalena Anderssons (S) egna ord. Och hon har helt rätt. Det bekräftas av Konjunkturinstitutet, Handelshögskolan i Helsingfors som granskat det finska hushållsavdraget och av Erhvervsministeriet i Danmark som utvärderat den danska hjemmeserviceordningen. Samtliga kommer fram till att skattereduktion på hushållsnära tjänster innebär ett plus för statskassan. (Konjunkturinstitutet 2005, Erhvervsministeriet 2001, Handelshögskolan i Helsingfors 2006)
  • Svenska folket gillar RUT-avdraget. I en undersökning svarade hela 8 av 10 svenskar att de har köpt eller kan tänka sig att köpa hushållsnära tjänster. (Almega & Novus 2016)
  • Det är inte bara befolkningen i största allmänhet som gillar RUT – 51 procent av Vänsterpartiets väljare föredrog att behålla RUT-avdraget framför att ta bort det när de tillfrågades 2015. (Hemfrid & TNS-Sifo 2015)

Nu har riksdagen dessutom röstat igenom en höjning av avdraget, något Almega Hemserviceföretagen länge har förespråkat. På så vis kan vi bana fler för ännu fler jobb i den arbetsintensiva tjänstesektorn.