Hoppa till innehåll

IVO får i uppdrag att se över tillståndsprövningen

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har fått i uppdrag av regeringen att analysera nuvarande regelverk för tillståndsprövning inom vård och omsorg. I uppdraget ingår det bland annat att se över avgiftsnivåerna.

– Glädjande att regeringen ger IVO i uppdrag att se över tillståndsprövningen inom vård och omsorg. Nuvarande regelverk har varit svårt att förstå och avgiften är oerhört stor för små städföretag som erbjuder tjänster inom kommunal hemservice. För att erbjuda till exempel fönstertvätt inom ramen för kommunal hemtjänst behöver städföretag sedan 1 januari 2019 tillstånd från IVO. Kostnaden för ansökan är 30 000 kronor. Rimligen behövs ingen tillståndsprövning vad gäller städtjänster. Företagen är redan kontrollerade av kommunerna som de verkar i. Säger Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert, Almega Hemserviceföretagen