
Vi samverkar
– för en bättre städ- och servicebransch
Vi på Almega Serviceföretagen har en lång historia av aktiv samverkan med andra aktörer för att stärka branschen. Som ensam aktör kan vi bara åstadkomma en del, men tillsammans med andra kan vi förändra saker på riktigt. Därför värnar vi våra samarbeten och väljer att lägga tid och resurser på att delta i dessa. Här nedan beskriver vi några av våra samarbeten och syftet med dem.
I Policygruppen – Städ ingår Almega Serviceföretagen, Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten Migrationsverket, Arbetsmiljöverket, Fastighets och Kommunal. Tillsammans arbetar vi med att påverka, sprida information och ta fram hjälpmedel för en sund städbransch. Tillsammans har vi bland annat tagit fram:
- Service ID – städbranschens id för att visa vilka som är behörig personal på en arbetsplats
- Vägledning för rätt att arbeta i Sverige – stöd till arbetsgivare för att göra rätt kontroller av utländsk arbetskraft
- Städbranschen i samverkan – gemensam webb för en ren städbransch
I Stora branschgruppen ingår en rad arbetsgivarorganisationer så som Almega Serviceföretagen, fackförbund, bransch – och intresseorganisationer, samt myndigheter. Tillsammans arbetar Stora Branschgruppen för att hitta lösningar som bidrar till ökad konkurrensneutralitet mellan företag i landet. Det gör vi bland annat genom att:
- anordna informativa seminarier
- ha enskilda möten för att informera riksdagsledamöter och andra beslutsfattare.
Tillsammans har vi bland annat drivit igenom lagändringen för redovisning av skatter och avgifter på individnivå. För närvarande driver vi på för ändring av sekretesslagen mellan myndigheter, vilket skulle stärka myndigheternas möjligheter att bekämpa ekobrott och därmed bidra till en sund konkurrens.
I Nätverket Serviceupphandling ingår medlemsföretag i Almega Serviceföretagen, Skatteverket, offentliga upphandlare och upphandlingskonsulter. Gruppen tar fram underlag och dokument för bättre städ– och serviceupphandlingar.
Det är vanligt med stora brister i serviceupphandlingar. Många gånger ställer upphandlare krav som de sedan inte följer upp. Det gynnar mindre seriösa aktörer och bidrar till osund konkurrens på städ- och servicemarknaden. Två tredjedelar av Serviceföretagens medlemmar deltar inte i offentlig upphandling, vilket är ett samhällsproblem då konkurrensen försämras vid för få anbud.
Nätverket har bland annat tagit fram:
- Vägledning för städupphandlingar – för högre kvalitet.
Kompetensförsörjning – att hitta personal med rätt kvalifikationer – är ett stort problem för städ- och serviceföretag i dag. Samtidigt står en stor grupp utanför arbetsmarknaden. En stor del av dem är utrikes födda. Här finns en stora möjligheter för fler att etablera sig på arbetsmarknaden och samtidigt minska kompetenskrisen. Av den anledningen ingår vi på Almega Serviceföretagen i Integrationspakten som är ett samarbete med Stockholm Stad.