Hoppa till innehåll

Service­företagen välkomnar tuffare tag mot arbetslivskriminalitet

Arbetsgivarorganisationen Almega Serviceföretagen välkomnar utredningen om skärpta kontroller för att stävja arbetslivskriminalitet. – Vår förhoppning är att man fokuserar på de bolag där det är uppenbart att allt inte ser rätt ut, säger Emma Unevik, ordförande Almega Serviceföretagen.

Pressmeddelande 11 februari 2020

– Det är viktigt att den här utredningen inte landar i åtgärder som exempelvis personalliggare. Det är framförallt sekretesslättnader mellan myndigheter som kommer kunna få bukt med problemen, säger Emma Unevik, ordförande för Almega Serviceföretagen. 

Idag annonserade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att hon tillsätter en utredning för att stoppa arbetslivskriminalitet. Utredningen ska komma med förslag på åtgärder och leds av Mikael Sjöberg, tidigare generaldirektör på Arbetsförmedlingen och Arbetsmiljöverket. 

– För att komma till rätta med utnyttjandet av personer och den osunda konkurrens det skapar måste myndigheterna använda sina resurser smart. Vår förhoppning är att de verkligen fokuserar på bolag där det är uppenbart att det inte går rätt tillsäger Emma Unevik.  

Almega Serviceföretagen ingår i samverkansgrupper med myndigheter för att skapa sund konkurrens och motverka kriminalitet i städ- och servicebranschen. Samarbetena har pågått under flera år.  

– Vi jobbar för en ren bransch och skärper löpande våra kontroller av Auktoriserade Serviceföretag, säger Emma Unevik. 

Almega Serviceföretagen auktoriserar städ- och serviceföretag i samarbete med facken Fastighets och Kommunal. De auktoriserade serviceföretagen har bland annat krav på sig kring miljöarbete, arbetsmiljö, underleverantörer och att de anställda måste ha id-kort så som exempelvis ServiceID.