Hoppa till innehåll

Arbetskrafts­invandringen ger miljardbidrag till välfärden

Almega har kartlagt arbetskraftsinvandringens effekter på den offentliga sektorns ekonomi. Granskningen visar att arbetskraftsinvandringen genererar ett stort plus.

Den visar bland annat att jobb som städare eller köks- och restaurangbiträde skapar ekonomiska överskott för samhället. Dessa grupper tar inte emot bidrag i någon större utsträckning, men åstadkommer goda skatteintäkter. Exempelvis genererade de arbetskraftsinvandrare som 2018 arbetade som städare, tillsammans med sina anhöriga, totala skatteintäkter på 36,9 miljoner kronor.

Under samma år tog de emot bidrag motsvarande 3,4 miljoner kronor medan kostnaden för den offentliga service de åtnjutit uppskattas till 18 miljoner kronor. För den offentliga sektorn genererar de med andra ord ett överskott på 15,5 miljoner kronor. Det skriver Andreas Åström och Fredrik Voltaire i DN debatt.