Hoppa till innehåll

Skaraborgs Städ i final för Årets Städ­företag 2021

Skaraborgs Städ är ett familjeföretag som funnits i över 50 år och startades av Jakob Pethrus. På den tiden var det fokus på fönsterputs, företaget drevs i Mariestad med omnejd. Idag har Skaraborgs Städ verksamhet i hela Västra Götaland, Jönköpings län och Värmland (via dotterbolaget Städtjänst Värmland AB) som geografiskt arbetsområde.

Kan du berätta lite om Skaraborgs Städ?

Sedan 1998 är det jag, Fredrik Pethrus, och mina två bröder Gustaf och Magnus som äger bolaget. Vi är tredje generationen, då vår far ägde och drev bolaget från mitten av sjuttiotalet fram tills vi tog över. Skaraborgs omsätter 220 miljoner kr och har nästan 600 medarbetare (koncernen som förutom Städtjänst Värmland, även innefattar saneringsföretaget Sanmix omsätter 330 miljoner kr, och har 800 medarbetare).

Som vd i företaget är jag aktiv och engagerad i hela verksamheten, och försöker så gott det går att fokusera på att utveckla hela vår verksamhet framåt, både på lång och kort sikt. Med den tillväxtresa vi har haft,  är det viktigt att vi har bra rutiner, bra struktur/organisation och långsiktighet, med tydliga mål.

Hur känns det att vara i final till priset Årets Städföretag?

Det känns oerhört kul och stimulerande att allt det engagemang och arbete som alla våra medarbetare lägger ned varje dag uppmärksammas. Det finns många bra och välskötta företag i branschen, och att då vara en av de tre som är i final som årets städföretag är ju ett bevis på att vi gör det bra.

Varför borde Skaraborgs Städ vinna årets pris?

Vi har sedan vi tog över bolaget, haft en ambition att vara just Sveriges bästa städföretag, och ska i och med det ligga långt fram när det gäller allt som är viktigt för ett välskött och hållbart företag. Då gäller det att ge alla medarbetare rätt förutsättningar och utveckling för att kunna leverera det våra kunder förväntar sig. Att vi arbetar aktivt med våra värdegrunder, vår miljöpåverkan, har en god ekonomi, tar vårt samhällsansvar, utvecklar vårt tjänsteutbud mm. Allt detta tycker jag att vi gör, vi är en bra arbetsgivare och en bra serviceleverantör.

Vad kan andra företag lära av er?

Att man ska ha ett stort engagemang, tro på det man gör, ha höga ambitioner och våga satsa framåt. Att synliggöra och ge alla medarbetare förutsättningar att utvecklas, samt vara bra representanter för företaget. Det är ju våra medarbetare som är företaget och även våra bästa marknadsförare. Det är även viktigt att ha ordning och reda, och kontroll på verksamheten, vilket man får genom att ha bra rutiner och rätt system. Man måste även våga utveckla och förändra dessa.

Varför man vara ett Auktoriserat Serviceföretag?

Det är en självklarhet för oss att vara auktoriserade, det är en kvalitetsstämpel, för både människor som vill arbeta i branschen och de som köper våra tjänster. Stämpeln Auktoriserat Serviceföretag visar att det är ett bra företag som sköter sig och har ordning och reda. Fokus blir ju ofta att det är en trygghet gentemot kunderna, men jag tycker det är en lika stor trygghet för alla som arbetar i branschen. Man bör välja ett Auktoriserat Serviceföretag oavsett om man är kund eller arbetstagare.

Om ni vinner hur kommer ni synliggöra det?

Om vi vinner kommer vi först och främst se till så att alla som arbetar hos oss får ta del av och fira vinsten. Alla ska verkligen kunna känna att det är deras pris, att de varit med och bidragit till denna fina utmärkelse, och känna stolthet i att de arbetar på ”Årets Städföretag 2021”. Sedan kommer vi givetvis kommunicera ut detta till alla våra befintliga och potentiella kunder på olika sätt. Samt synliggöra det på våra profilkläder, fordon, hemsida, sociala medier och i övrigt sälj- och marknadsföringsmaterial.

Vinnaren av priset Årets Städföretag 2021 utses under Stora Städbranschdagen, den 21 oktober i Stockholm.

Förra året valde juryn att dedikera priset Årets Städföretag 2020 till alla Sveriges städare, för att synliggöra och hylla dem för det viktiga arbete som utförts under pandemin.

Tidigare vinnare är Sesab Service (2019) och Norrlands Miljövård (2018). Vinnaren prisas på den årliga Stora Städbranschdagen.

Mer information om priset hittas här