Hoppa till innehåll

50-femme, finalist för priset Årets Städ­företag 2022

Städföretaget 50-femme grundades ur en vision om att ändra synen på den kvinnodominerade städbranschen. 50-femme har sedan dess vuxit snabbt och är idag ett företag som utmanar hela branschen på flera plan. Företaget är en av tre finalister för priset Årets Städföretag 2022,  en utmärkelse som vd Linda Amiri är stolt över.

Kan du berätta lite om 50-femme?
50-femme grundades 2018 med en tydlig vision om att göra något annorlunda. Idéen växte fram ur en frustration kring samhällets orättvisor och en vilja att skapa förändring på riktigt. Tanken var att utmana en prispressad bransch där lönerna är låga, anställningsvillkoren osäkra och kraven orimliga. Vi ville göra revolt, ifrågasätta rådande normer, skapa en diskussion kring fenomenet lågbetalda kvinnodominerade yrken. 50-femme blev verklighet och i dag kan vi erbjuda trygga anställningsvillkor med kollektivavtal och i snitt 25% mer än avtalsenlig lön.

Hur känns det att vara i final till priset Årets Städföretag?
Jätteroligt! Vi på 50-femme är normbrytare i denna bransch, det känns kul att det uppmärksammas.

Varför borde 50-femme vinna årets pris?
50-femme bör vinna då vi (tyvärr) är väldigt unika i vår bransch. Det är få företag som profilerar sig som rättvisa och hållbara, trots att det för oss är en självklar del i vårt existensberättigande. Vi vill inspirera fler att arbeta på liknande sätt.

Vad kan andra företag lära av er?
Vi hoppas att andra företag kan inspireras av vårt sätt att jobba med hållbarhet. Vi som bransch behöver ta ett kollektivt ansvar och sluta pressa priset i jakten på kortsiktig profit, och istället se vinsten i ekonomisk och social hållbarhet. Det skulle gynna branschen i stort samt påverka både lönenivå och höja städbranschens låga status i samhället.

Varför bör man vara ett Auktoriserat Serviceföretag?
Genom att vara ett Auktoriserat Serviceföretag visar vi gentemot kund och medarbetare att vi är måna om att skapa goda arbetsvillkor, upprätthålla god relation med facket samt att vi värnar om vårt hållbarhetsarbete. Vi visar helt enkelt att vi är en seriös aktör på en marknad där vi tyvärr har allt för många oseriösa konkurrenter. Vi hoppas att fler företag väljer att auktoriseras.

Om ni vinner hur kommer ni synliggöra det?
Vi kommer självklart uppmärksamma detta i våra sociala medier samt fira med vår fantastiska personal.

Vinnaren av priset Årets Städföretag 2022 utses under Stora Städbranschdagen, den 20 oktober i Stockholm.

Förra året vann Småländska Städ där juryn satte ljus på företagets goda ledarskap och blomstrande företagande.

Tidigare vinnare är: Alla Sveriges städare (dedikerades 2020), Sesab Service (2019) och COOR Norrlands Miljövård (2018).

Mer information om priset hittas här.

Mer information om 50-femme hittas här.