Hoppa till innehåll
På bilden från vänster: Nicklas Nilsson, ombudsman, Fastighets, Lars Fischer, ombudsman, Kommunal, Vinnarna: Linda Amiri, vd, 50-femme, Lisa Wester, verksamhetschef, 50-femme, Emma Unevik, ordförande, Almega Städföretagen och Jörgen Lindqvist, Business Area Director, ISS. Foto: Helene Grynfarb

50-femme – Årets Städ­företag 2022

Det feministiska städföretaget 50-femme har utnämnts till Årets Städföretag 2022. Priset delades ut under Stora Städbranschdagen som anordnas av Almega Städföretagen. Årets Städföretag ges till ett föredöme i städbranschen som uppvisat god arbetsmiljö och goda fackliga relationer.

Pressmeddelande 20 oktober 2022

På bilden från vänster: Nicklas Nilsson, ombudsman, Fastighets, Lars Fischer, ombudsman, Kommunal, Vinnarna: Linda Amiri, vd, 50-femme, Lisa Wester, verksamhetschef, 50-femme, Emma Unevik, ordförande, Almega Städföretagen och Jörgen Lindqvist, Business Area Director, ISS. Foto: Helene Grynfarb.

Priset Årets Städföretag 2022 har tilldelats 50-femme med en affärsidé som bygger på att utmana branschens kvalitetsarbete och arbetsvillkor.

Juryns motivering lyder:


En feministisk, rättvis och hållbar städfirma, som gjort som sin affärsidé att erbjuda kvinnliga anställda ”manslöner” – 50-femme betalar högre lön för sina anställda och jobbar långsiktigt med hög nöjdhet både bland kunder och medarbetare. Det är ett snabbt växande företag som utmanat hela branschen med sin lönesättningsstrategi och sitt aktiva arbete med att inspirera konkurrenter till liknande arbetsvillkor och prisnivåer.

– Att vi vunnit Årets Städföretag är ett kvitto att vi är på väg åt rätt håll. När vi startade det här bolaget så sas det att ingen vill betala så mycket för städning, och vi har lyckats motbevisa det, säger Linda Amiri, vd, 50-femme.

Priset Årets Städföretag är ett samarbete mellan fack och arbetsgivare. Bakom priset står arbetsgivar- och branschorganisationen Almega Städföretagen samt de fackliga organisationerna Fastighets och Kommunal.

– Med priset vill vi lyfta fram föredömen i städbranschen – ett sätt för oss att synliggöra god kvalitet och på så sätt höja branschens status, säger Ari Kouvonen, näringspolitisk expert, Almega Städföretagen.

Samtliga tre finalister – 50-femme, Kundpartner Syd och Städpulsen – har uppfyllt kriterierna och driver sina verksamheter med stort engagemang för att lyfta branschen som helhet. Vinnaren presenterades på Stora Städbranschdagen i Stockholm den 21 oktober.

För att kvalificeras till priset Årets Städföretag måste företaget vara medlemmar hos Almega Serviceföretagen, samt vara ett Auktoriserat Serviceföretag. Det vill säga vara auktoriserat av parternas gemensamma auktorisationsnämnd.

– Priset betyder givetvis jättemycket. Delvis ska vi såklart fira med vår personal, men också markera i stort inte bara gentemot branschkollegor men även kunder och personal att vi är en seriös aktör och en bra arbetsgivare. Ju fler som jobbar som oss, desto sundare för branschen i stort, säger Lisa Wester, vice VD, 50-femme.

Om priset

Årets Städföretag måste vara ett Auktoriserat Serviceföretag. Det vill säga vara auktoriserat av parternas gemensamma auktorisationsnämnd. Juryn utser ett städföretag som på olika sätt utmärkt sig som ett stort föredöme i branschen.

Juryn gör en helhetsbedömning där följande kriterier har särskild betydelse:

  • Arbetsmiljöarbetet
  • Miljöarbetet
  • Kvalitet och kompetensutveckling av personalen, exempelvis genom SRY:s yrkesbevis
  • Välordnad och god ekonomi
  • Goda fackliga relationer, god personalpolitik samt ordning och reda arbetsrättsligt

Förra året valde juryn att dedikera priset Årets Städföretag 2020 till alla Sveriges städare, för att synliggöra och hylla dem för det viktiga arbete som utförts under pandemin. I tider av smittspridning har städning blivit mer efterfrågad och val av städföretag blir allt mer viktigt.

Tidigare vinnare är Småländska Städ (2021), dedikerades till alla Sveriges städare (2020), Sesab Service (2019) och Norrlands Miljövård (2018). Vinnaren prisas på den årliga Stora Städbranschdagen.

För mer information, kontakta gärna:

Michelle Jacobsson, kommunikatör, Almega Serviceföretagen
Telefon: 08-762 69 74, michelle.jacobsson@almega.se

Linda Amiri, vd, 50-femme
Telefon: linda@50-femme.se