Hoppa till innehåll

Service­företagens medlemmar får ny leverantör av index

Varje år tar Serviceföretagen fram städ- och saneringsindex med hjälp av SCB. Syftet med indexen är att de ska fungera som stöd för medlemmar och deras kunder i prisförhandlingar. Indexen ger ingen exakt bild av kostnadsutvecklingen på det enskilda uppdraget eller det enskilda företaget, men ger en tämligen nära bild av företagens kostnader.

Från och med januari 2026 kommer Sydsvenska Handelskammaren ta över som leverantör av Serviceföretagens index. Städ och saneringsindex har tidigare producerats av SCB, som nu tagit beslut om att avsluta sitt arbete vad gäller framtagning av branschindex.

–  Städ- och saneringsindex är en viktig indikator för våra medlemmars affärer och för att skapa en sund marknad, säger Marcus Lindström, chef på Almega Serviceföretagen.

Serviceföretagen, samt ett antal andra aktörer har nu upprättat ett avtal med en oberoende leverantör, Sydsvenska Handelskammaren, som från 2026 kommer producera och kvalitetssäkra branschindexen.

–  Vi tycker naturligtvis att det är tråkigt att SCB valt att avsluta framtagningen av branschindex, men är glada att vi nu hittat en annan oberoende leverantör i Sydsvenska Handelskammaren, säger Marcus Lindström.

Städ- och saneringsindex kommer även framåt att publiceras två gånger per år, i maj och november.

Aktörer som står bakom lösningen med Sydsvenska Handelskammaren är:

Almega Innovationsföretagen, Almega Serviceföretagen, Almega Säkerhetsföretagen, Avfall Sverige, Byggföretagen, Fastighetsägarna, Installatörsföretagen, Maskinentreprenörerna, Skogsentreprenörerna, Svensk Kollektivtrafik, Sveriges Bergmaterialindustrier SBMI, Sveriges Bussföretag, Sveriges Tvätteriförbund, Sveriges Åkeriföretag, Trä- och Möbelföretagen.