Hoppa till innehåll

Växlande av yrkanden på Serviceentreprenad och Specialservice

Idag, 19 februari, har Almega Serviceföretagen växlat yrkanden med fackförbunden Fastighets och Seko för avtalet Serviceentreprenad och med Fastighets för avtalet Specialservice. Kommande förhandlingar på avtalsområdena kommer ledas av Martin Stenmo. 

Våra medlemsföretag har många utmaningar framför sig och hanterar fortfarande efterdyningarna av inflation och lågkonjunktur. Alltså är det viktigt att vi skapar så bra förutsättningar som möjligt för företagens överlevnad.

– Respektive part kommer nu se över de yrkanden som lagts fram och ta dem vidare till sina delegationer. En fråga som kommer vara högst aktuell är löner, där vi framför allt vill att lönebildningen ska ske lokalt på varje företag, säger Martin Stenmo, förhandlingsansvarig, Almega Serviceföretagen

– För Serviceföretagens del ökar nu intensiteten i avtalsrörelsen gradvis, men vi arbetar för att förhandla fram bra kollektivavtal som är konkurrenskraftiga, fortsätter Martin.

Om våra yrkanden:

Några viktiga punkter i våra yrkanden är bland annat att ingångslönerna inte kan fortsätta att höjas i snabbare takt än de generella löneökningarna, mätt i procent, inte minst för att underlätta ungdomars och nyanländas inträde på arbetsmarknaden. Lönebildningen ska ske lokalt på varje enskilt företag. Inga centralt fastställda löneökningar och inga individgarantier.

Ännu en fråga som är viktig från arbetsgivarsidan, för att möta branschens behov, är att skapa mer flexibla arbetstidsregler för att kunna förlägga arbetstid på ett sätt som gynnar alla parter. Det är en fråga som vi även tidigare lyft upp på förhandlingsbordet.

Det är för tidigt att spekulera i utfallet av enskilda avtal, vi inväntar nu resultatet av industriförhandlingarna och därefter gäller en grundläggande princip: samtliga avtal, allt medräknat, ska landa inom märket. Förhoppningsvis kommer samtliga parter också att ta sitt ansvar.  

Serviceentreprenadavtalet omfattar 826 företag med totalt 32 588 medarbetare.

Specialserviceavtalet omfattar 146 företag med totalt 4 870 medarbetare.

Mer om avtalsrörelsen

Vad innebär märket?

Att industrins parter kommer överens om en nivå på löneutvecklingen som sedan fungerar som en riktlinje för andra branscher. Man säger att industrin sätter ”märket”.