Hoppa till innehåll

Fakta om branschen: hemservice­företagen

Hemservice­branschen är den del av städ­branschen som erbjuder hushållsnära tjänster till privatpersoner. Exempel på tjänster som hemservice­branschen utför är städning, fönsterputs, barnpassning och flyttjänster, där städning utgör en betydande majoritet. Branschen har vuxit lavinartat sedan rut-avdraget infördes och omsättningen för hemservice­företagen uppgår till nästan fyra miljarder kronor år 2020.

Den här texten försöker ge en övergripande bild av hemservice­branschen och dess utveckling. Vill du läsa mer om branschen, eller våra andra branscher, hänvisar vi till bransch­rapporterna som du hittar här.

Företag och anställda i branschen

Almega Hemservice­företagen består av omkring 250 aktiebolag som sysselsätter cirka 6 800 personer årligen. Det är dock många fler som arbetar på företagen, eftersom många anställda arbetar på deltid. Sedan 2015 har det skett en dryg fördubbling av antalet anställda. Över hälften av alla företag i hemservice­branschen är mikro­företag (127 företag), och endast 1,2 procent har fler än 250 anställda (3 företag).

Hemservice­företagen förväntar sig i stor utsträckning att personalstyrkan ökar inom den närmaste tiden. I en medlems­undersökning uppger hemservice­företag också att de ökat sin personalstyrka med 10 procent under pandemiåren. Det tyder på att hemarbete under pandemin bidragit till en ökad efterfrågan på hemservicetjänster. Samtidigt uppger många företagare att det är svårt att hitta personal att rekrytera.

Rut-avdragets betydelse för branschen

Branschen har vuxit lavinartat sedan 2007 när skattereduktionen för hushållsnära tjänster, kallad rut-avdraget, infördes. Rut står för rengöring, underhåll och tvätt, och avdraget ger privatpersoner möjlighet att göra skatteavdrag för vissa sorters hushållsarbete.

Tack vare rut-avdraget har den svarta marknaden för hushållsnära tjänster i princip försvunnit. Enligt Skatteverket har de medvetna svarta köpen minskat med över 70 procent mellan 2005–2019. Antalet köp med rut-avdrag har mer än tiodubblats sedan 2009.

Enligt Rut­indikatorn köpte omkring 1,2 miljoner svenskar tjänster som berättigar till rutavdrag under 2021, motsvarande drygt 7 miljarder kronor. Nästan 25 500 företag utförde tjänsterna under 2021. Det är nästan 100  000 fler köpare och över 2 300 fler utförare än 2020. På fem år har branschen nästan fördubblats.

Källor

  • Bransch­rapport Städ och service 2022, Almega Service­företagen
  • Rut-indikatorn/Hemservice­företagen
  • Arbetsförmedlingens yrkesstatistik, analyser och prognoser
  • Hushållens medvetna köp av svarta tjänster 2005 och 2019, Skatteverket 2020

FÖR MER INFORMATION, KONTAKTA:

Hannes Sjöberg

Näringspolitisk expert

Stockholm

+46 8 762 60 28 +46 72 229 37 90 E-post

Läs mer