Hoppa till innehåll

Skoltoaletten

Vi har tagit fram en typisk skoltoalett som ställts ut för politiker och beslutsfattare i Almedalen 2014 till 2018. Den har synts flitigt i olika mediala sammanhang och nu under sensommaren 2020 är den placerad mitt på Stureplan i Stockholm. Skoltoaletten illustrerar hur det kan se ut för Sveriges skolelever. Den är inte fräsch och den luktar inte gott, men med några timmars städning så kan det här bli en plats att trivas på.

Visste du att det är just bristen på städning som är huvudanledningen till att landets skoltoaletter ser ut så här? En anledning är att 98 procent av alla kommunala städupphandlingar avgörs på lägsta pris och inte på kvalitet. Då upphandlas ofta för lite städning, när det i själva verket behövs fler städtimmar. Det leder i sin tur till att fyra av fem elever någon gång undvikit att gå på skoltoaletten.

Bakom Skoltoaletten står Almega Service­företagen, tillsammans med delbranscherna Almega Städ­företagen och Almega FM-företagen. Almega Service­företagen arbetar för ett bättre företagsklimat och stärker arbetsgivare, så att välmående företag kan släppa fram fler jobb inom service­branschen.

Almega Service­företagen är bransch- och arbetsgivar­organisationen för landets service­företag, där branscherna facility management, fönsterputs, hemservice, sanering och städ ingår. Totalt har föreningen cirka 1 300 medlems­företag som tillsammans sysselsätter över 55 000 personer.