Hoppa till innehåll

Pressmeddelande 2 juni 2021

– Hemstädning är oerhört populärt och skapar många nya jobb, inte minst för de som står en bit ifrån arbetsmarknaden. Det är särskilt viktigt nu för att bekämpa långtidsarbetslösheten, säger Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Hemserviceföretagen.

Rut-avdraget ökar med 24 procent för hemstädning vid en jämförelse mellan maj 2021 och maj 2020 sett till kronor som utbetalats. Det visar nya siffror från Skatteverket. Men det är inte bara städning som är populärt att göra rut-avdrag för. För samtliga tjänster som omfattas av rutavdraget är ökningen 25 procent.

Den 1 januari 2021 höjdes taket för rut-avdraget från 50 000 till 75 000 kronor samtidigt som flera nya tjänster lades till, bland annat möblering och tillsyn av fastighet.

– Genom att freda en större andel från att ätas upp av rot-avdraget skulle man kunna skapa ännu fler jobb, säger Pernilla Enebrink.

Under 2020 betalade Skatteverket ut drygt 6 miljarder i rut-avdrag. Summan för de första fem månaderna 2021 är 2 miljarder 584 miljoner. Det är 11 procent mer än för de första fem månaderna 2020. Störst andel av rut-avdraget går till hemstädning. För de första fem månaderna 2021 ligger andelen som betalats ut för hemstädning på 71 procent. Näst störst är trädgårdsskötsel på 13 procent och sen flytthjälp på 10 procent.

̶  Köpare har ett ansvar att anlita seriösa städföretag. Är det för billigt ska man vara vaksam. På serviceforetagen.se är det enkelt att kontrollera om företaget är ett Auktoriserat Serviceföretag som kontrolleras av fack och arbetsgivare, säger Pernilla Enebrink.

Fack och arbetsgivare inom städbranschen kontrollerar årligen städföretag utifrån en rad parametrar. Arbetet med auktorisationen Auktoriserat Serviceföretag är ett arbete för att stärka branschen och underlätta för kunderna att göra bra val av städleverantör.

För mer information, kontakta gärna:

Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert, Almega Hemserviceföretagen
pernilla.enebrink@almega.se, 073-042 90 37

Auktoriserat Serviceföretag:

Säkerställ att företaget har kollektivavtal och är auktoriserat av fack och arbetsgivare här:

Här kan du kontrollera om städföretaget har kollektivavtal med Almega Serviceföretagen:

Fakta om rutavdraget:

  • “Rut” står för rengöring, underhåll och tvätt.
  • Du får ett skatteavdrag på 50 procent av arbetskostnaden för den hushållsnära tjänsten.
  • Du som köper rut-tjänster ansöker inte om avdraget, utan Skatteverket betalar direkt till den som utför arbetet.
  • Rot- och rutavdraget räknas ihop och är sammanlagt 75 000 kronor per person och år, varav max 50 000 kan användas till rotavdrag.
  • Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort.
  • Utföraren ska vara godkänd för F-skatt.

Källa: Skatteverket