Hoppa till innehåll
På bilden från vänster: Nicklas Nilsson, ombudsman, Fastighets, Lars Fischer, ombudsman, Kommunal, Vinnarna: Linda Amiri, vd, 50-femme, Lisa Wester, verksamhetschef, 50-femme, Emma Unevik, ordförande, Almega Städföretagen och Jörgen Lindqvist, Business Area Director, ISS. Foto: Helene Grynfarb

Vem blir Årets Städ­företag 2023

Nu är det dags att nominera ett städföretag till priset Årets Städföretag 2023. Ett pris som delas ut av fack och arbetsgivare tillsammans, till ett föredöme i städbranschen. Bland tidigare vinnare finns 50-femme och Småländska städ.

Pressmeddelande 3 maj 2023

Årets omgång av nomineringar till priset Årets Städföretag har öppnats upp. Priset har tilldelats fyra företag och dedikerades till alla Sveriges städare 2020. Tidigare vinnare är Coor Norrlands Miljövård (2018), Sesab Service AB (2019), Småländska städ (2021) och 50-femme (2022).

– Priset är till för att lyfta fram föredömen i städbranschen, ett sätt för oss att synliggöra god kvalitet och på så sätt höja branschens status, säger Ari Kouvonen, näringspolitisk expert, Almega Städföretagen.

För att kvalificeras till priset Årets Städföretag måste företaget vara medlem hos Almega Serviceföretagen samt vara ett Auktoriserat Serviceföretag. Det vill säga vara auktoriserat av parternas gemensamma auktorisationsnämnd.

– Utmärkelsen är viktig, inte minst för att det är arbetsmarknadens parter tillsammans som står bakom priset. Vi hoppas på att få in många bra förslag på auktoriserade städföretag som sticker ut i mängden, säger Lennart Mauritzon, ordförande, Fastighets.

Juryn består av representanter från Almega Städföretagen, Fastighets och Kommunal som gemensamt gör en helhetsbedömning där följande kriterier har särskild betydelse:

  • Arbetsmiljöarbetet
  • Miljöarbetet
  • Kvalitet och kompetensutveckling av personalen, exempelvis genom SRY:s yrkesbevis
  • Välordnad och god ekonomi
  • Goda fackliga relationer, god personalpolitik samt ordning och reda arbetsrättsligt

Varje år väljer juryn ut tre finalister bland de nominerade företagen. Förra året kom det in 17 nomineringar, varav tre som stod ut, genom sitt gedigna arbetsmiljöarbete bland annat. Juryn kommer även i år välja tre finalister, därefter presenteras vinnaren under Stora Städbranschdagen den 12 oktober 2023.

– Vår förhoppning är att priset ska leda till att fler företag vill auktorisera sig, det är bra för våra medlemmar, säger Lars Fischer, ombudsman, Kommunal.

Om priset

Priset Årets Städföretag delas ut av städbranschens parter Almega Städföretagen, Fastighets och Kommunal. Juryn utser ett städföretag som på olika sätt utmärkt sig som ett stort föredöme i branschen.
Nomineringen är öppen fram till 15 augusti 2023, nominera här

För mer information, kontakta gärna:

Michelle Jacobsson, kommunikatör, Almega Serviceföretagen
Telefon: 08-762 69 74, mejl; michelle.jacobsson@almega.se