Hoppa till innehåll
fotograf: Helene Grynfarb

Rut­indikatorn: Lågkonjunkturen börjar märkas av

Efterfrågan på hushållsnära tjänster är fortsatt hög, men börjar avta något. Under andra kvartalet 2023 köpte svenskarna tjänster för över 1,8 miljarder kronor. Det är en liten minskning med knappt 3 procent jämfört med samma period förra året. Det visar Rutindikatorn från Almega Hemserviceföretagen.

Under årets andra kvartal (april-juni) har över 1,8 miljarder kronor betalats ut i rut-avdrag från Skatteverket, vilket innebär en minskning med knappt 3 procent jämfört med samma period 2022 (då betalades drygt 1,9 miljarder kronor ut).


– Rut-tjänsterna är fortsatt populära runt om i landet, men nu börjar företagen så smått märka av att hushållen fått det tuffare. Orderläget är inte lika positivt som under 2022 samtidigt som nedgången är lägre än väntat, säger Jessica Forss Katz, näringspolitisk expert, Almega Hemserviceföretagen.


En majoritet av rut-tjänsterna minskade något under andra kvartalet 2023 jämfört med samma period i fjol. Städning är dock fortsatt den vanligaste rut-tjänsten. Under april-juni 2023 betalades närmare 1,3 miljarder kronor ut i rut-avdrag för hemstädning, motsvarande omkring 70 procent av alla tjänster som utfördes under perioden. Jämfört med samma period 2022 minskade städtjänsterna med knappt 3 procent (från drygt 1,3 miljarder Q2 2022 till knappt 1,29 miljarder Q2 2023).


– Säsongsbetingade tjänster blev allt vanligare i samband med sommarledigheten. Därför är det inte konstigt att abonnemangstjänster som städning minskar inför sommarmånaderna. På det stora hela har dock användningen av rut-avdraget första halvåret 2022 och 2023 varit snarlika, avslutar Jessica Forss Katz.

Rutindikatorn


Rutindikatorn publiceras fyra gånger per år och baseras på data från Skatteverket som analyserats av Almega Hemserviceföretagen.


Länkar:


Fakta om rutavdraget:

  • “RUT” står för rengöring, underhåll och tvätt.
  • Rut-avdraget ger privatpersoner möjlighet att göra skatteavdrag för vissa sorters hushållsarbete.
  • Du får ett skatteavdrag på 50 procent av arbetskostnaden för den hushållsnära tjänsten.
  • Du som köper rut-tjänster ansöker inte om avdraget, utan Skatteverket betalar direkt till den som utför arbetet.
  • Rot- och rutavdraget räknas ihop och är sammanlagt 75 000 kronor per person och år, varav max 50 000 kan användas till rot-avdrag.
  • Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort.
  • Utföraren ska vara godkänd för F-skatt.


*Uppgifterna baseras på Almega Hemserviceföretagens analys av Skatteverkets rut-statistik för i år (april-juni 2023).