Hoppa till innehåll

Rut-varslet: Medlare utsedda för fortsatta samtal

I går varslade Kommunalarbetareförbundet om konflikt efter att förhandlingarna inom hemservice strandat. Beklagligt, enligt Almega, som dock välkomnar att medlare nu utsetts. ”Vi ser fram emot att återuppta dialogen med Kommunal”, säger Almegas arbetsgivarpolitiska chef, Stefan Koskinen.

– Vi hade gärna fortsatt förhandlingarna. Men samtidigt när vi har erbjudit Kommunal precis lika mycket som alla andra på svensk arbetsmarknad väljer de att ta till konfliktvapnet, då är det svårt att förhandla, säger Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega.

Nu har Medlingsinstitutet utsett de medlare som har i uppgift att få parterna att nå en överenskommelse. Medlare blir Gunilla Runnquist, tidigare bland annat förhandlingschef för Lärarförbundet, och Åsa Kjellberg Kahn, tidigare förhandlingschef på Installatörsföretagen

– Medlarna är mycket rutinerade. Vi är övertygade om att de kan hjälpa oss att nå ett avtal som fungerar för både arbetsgivare och arbetstagare, och att detta håller sig inom de ramar arbetsmarknadens parter är överens om, det så kallade märket, säger Stefan Koskinen.

Medan alla andra avtal som hittills tecknats under avtalsrörelsen har rymts inom märket innebär Kommunals krav större löneökningar än vad någon annan på svensk arbetsmarknad har fått.

– Vi skulle i dag kunna skriva avtal med Kommunal på märket, d.v.s. löneökningar på 7,4 procent över två år. Om Kommunal därutöver vill ha en låglönesatsning måste denna givetvis räknas av. Medlingsinstitutet har också varit tydliga med att det inte går att strejka sig till mer än märket, säger Stefan Koskinen.

Varslet om konflikt från fackförbundet Kommunal omfattar 19 arbetsplatser runt om landet. Stridsåtgärderna bryter ut den 13 oktober, om inte ett nytt avtal kommer på plats.