Hoppa till innehåll
Hannes Sjöberg, näringspolitisk expert, Almega Hemserviceföretagen

Rut­indikatorn: Rutavdragen håller sig på en stabil nivå – trots lågkonjunktur

Efterfrågan på hushållsnära tjänster håller sig stabil, trots lågkonjunkturen. Hittills under 2024 har svenskarna köpt tjänster för över 1,7 miljarder kronor – en minskning med mindre än en procent jämfört med förra året. Det visar Rutindikatorn från Almega Hemserviceföretagen.

Under årets första tre månader har över 1,7 miljarder kronor betalats ut i rut-avdrag från Skatteverket, vilket innebär en minskning med omkring 0,7 procent jämfört med samma period 2023. Den marginella minskningen beror med högsta sannolikhet på lågkonjunkturen.

– Användningen av rut-avdraget håller sig stabil jämfört med föregående år. Det är ett styrkebesked för branschen att efterfrågan på rut-tjänster kvarstår. Trots det tuffa ekonomiska läget för hushållen är det inte rut-tjänster som man väljer att dra ner på, säger Hannes Sjöberg, näringspolitisk expert, Almega Hemserviceföretagen.

Hemstädning är fortsatt den vanligaste rut-tjänsten. Mellan januari-mars 2024 har drygt 1,2 miljarder kronor betalats ut i rut-avdrag för hemstädning. Det innebär en minskning med drygt 1 procent jämfört med samma period förra året.

Städtjänsterna står för 80 procent av alla köp som utförts första kvartalet, närmast följt av trädgårdstjänsterna på 4,1 procent.

– Rut-tjänsterna är mångsidiga och möjligheten finns för hushållen att ta hjälp i allt från trädgårdsarbete till IT-tjänster. Men det är tydligt att efterfrågan på rut domineras av städtjänster där fyra av fem rut-tillfällen är städtjänster. Företagen hjälper hushållen att få vardagen att gå ihop, säger Sjöberg.

Köp av rut-tjänster Q1 2024 uppdelat på kategorier. (Skatteverket)

Rutindikatorn

Rutindikatorn publiceras fyra gånger per år och baseras på data från Skatteverket som analyserats av Almega Hemserviceföretagen.

Länkar:

Här hittar du rutindikatorn: https://www.serviceforetagen.se/rutindikatorn/
Säkerställ att företaget har kollektivavtal och är auktoriserat av arbetsgivare och fack här: https://www.serviceforetagen.se/om-oss/vara-medlemmar/

Fakta om rutavdraget:

  • “Rut” står för rengöring, underhåll och tvätt.
  • Rut-avdraget ger privatpersoner möjlighet att göra skatteavdrag för vissa sorters hushållsarbete.
  • Du får ett skatteavdrag på 50 procent av arbetskostnaden för den hushållsnära tjänsten.
  • Du som köper rut-tjänster ansöker inte om avdraget, utan Skatteverket betalar direkt till den som utför arbetet.
  • Rot- och rutavdraget räknas ihop och är sammanlagt 75 000 kronor per person och år, varav max 50 000 kan användas till rot-avdrag.
  • Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort.
  • Utföraren ska vara godkänd för F-skatt.

*Uppgifterna baseras på Almega Hemserviceföretagens analys av Skatteverkets rut-statistik för i år (januari-mars 2024). Siffrorna är hämtade 10 april och kan komma att förändras om mer data rapporteras in.

Kontaktpersoner:

Hannes Sjöberg

Näringspolitisk expert

Stockholm

+46 8 762 60 28 +46 72 229 37 90 E-post

Läs mer

Michelle Jacobsson

Kommunikatör

Stockholm

+46 8 762 69 74 +46 72 019 45 90 E-post

Läs mer