Hoppa till innehåll

Rut­indikatorn: Rut-avdraget gör fortsatt stor samhällsnytta

Trots det osäkra omvärldsläget har efterfrågan på hushållsnära tjänster ökat stadigt. Under de första nio månaderna 2022 köpte 2,9 miljoner svenskar tjänster för 5,5 miljarder kronor – en ökning med 10 procent jämfört med förra året. Det visar Rutindikatorn från Almega Hemserviceföretagen.

Pressmeddelande 7 oktober 2022

Under årets första nio månader har nästan 2,9 miljoner svenskar köpt tjänster som berättigar till rut-avdrag. Samtidigt har uppemot 103 000 företag ansökt om ersättning för tjänster som omfattas av avdraget. För alla tjänster som avses har nästan 5,5 miljarder kronor betalats ut till och med september 2022, vilket innebär en ökning med drygt 10 procent jämfört med samma period 2021.

– Det är uppenbart att rut-avdraget fortsatt har betydande samhällsekonomiska förtjänster. Både företag och köpare tjänar på att betala vitt, och allt fler hemserviceföretag ansluter sig till kollektivavtal som medför bättre arbetsvillkor för medarbetarna. Avdraget har nästintill utraderat de medvetna svarta köpen över tid, säger Jessica Forss Katz, näringspolitisk expert, Almega Hemserviceföretagen.

Hemstädning är fortsatt den vanligaste rut-tjänsten. Mellan januari-september 2022 har cirka 3,8 miljarder kronor betalats ut i rut-avdrag för hemstädning. Det innebär en ökning med omkring 12 procent jämfört med samma period förra året. Städtjänsterna står för nästan 69 procent av alla tjänster som utförts. Samtidigt finns en oro bland företagen för att privatpersoner kommer dra ner på köp av hushållsnära tjänster på grund av den stundande lågkonjunkturen.

– Företagen har haft mycket att förhålla sig till de senaste åren. Pandemi, krig och ökade el-, material- och drivmedelskostnader ställer höga krav på företagen att anpassa sig till nya lägen. Förhoppningsvis fortsätter människor ändå att köpa hushållsnära tjänster från seriösa företag som bidrar till allas vår välfärd, säger Jessica Forss Katz.

Rutindikatorn

Rutindikatorn publiceras fyra gånger per år och baseras på data från Skatteverket som analyserats av Almega Hemserviceföretagen.

Länkar:

Här hittar du Rutindikatorn: https://www.serviceforetagen.se/rutindikatorn/
Säkerställ att företaget har kollektivavtal och är auktoriserat av fack och arbetsgivare här: https://www.serviceforetagen.se/auktoriserade-hemserviceforetag/
Här kan du kontrollera om städföretaget har kollektivavtal med Almega Serviceföretagen: https://www.serviceforetagen.se/om-oss/vara-medlemmar/

Fakta om rutavdraget:

  • “RUT” står för rengöring, underhåll och tvätt.
  • Rut-avdraget ger privatpersoner möjlighet att göra skatteavdrag för vissa sorters hushållsarbete.
  • Du får ett skatteavdrag på 50 procent av arbetskostnaden för den hushållsnära tjänsten.
  • Du som köper rut-tjänster ansöker inte om avdraget, utan Skatteverket betalar direkt till den som utför arbetet.
  • Rot- och rutavdraget räknas ihop och är sammanlagt 75 000 kronor per person och år, varav max 50 000 kan användas till rot-avdrag.
  • Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort.
  • Utföraren ska vara godkänd för F-skatt.

*Uppgifterna baseras på Almega Hemserviceföretagens analys av Skatteverkets rut-statistik för i år (januari-september 2022).