Hoppa till innehåll

Sund konkurrens – det vinner alla på

Vi vill motverka ekonomisk brottslighet och öka konkurrensneutralitet. Det är därför viktigt att osund konkurrens offentliggörs och anmäls till Konkurrensverket. Ju fler som anmäler, desto större chans att Konkurrensverket öppnar en granskning. Din anmälan är viktig om vi ska få en renare städbransch.

För anmälan av osund konkurrens följ länken nedan som går via Konkurrensverket. Det går även bra att kontakta oss vid frågor om tillvägagångssätt, samt andra eventuella frågor om osund konkurrens (kontaktuppgifter nere på sidan).

Almega Service­företagen har under många år kämpat för att synliggöra den osunda konkurrens som råder i städ­branschen på grund av Samhall. Samhall fick 2020 cirka 6, 6 miljarder kronor från staten för att skapa meningsfull sysselsättning åt de som på grund av en funktionsnedsättning inte kan få något annat jobb. Det vi ser är att de stora bidragen också gör att Samhall kan dumpa priserna till orimligt låga nivåer. Eftersom det inte går att följa var pengarna går är det svårt att stoppa.

Vi kräver att Samhall ska leva under samma krav som andra företag som sysselsätter personer med funktionsnedsättning som har ett stöd kopplat till sig – stödet ska redovisas på individnivå. Lika villkor skapar förutsättningar för sund konkurrens. Det vinner alla på.

Vi arbetar med frågan om osund konkurrens

Ari Kouvonen

Näringspolitisk expert

Stockholm

+46 8 762 69 36 +46 72 717 69 36 E-post

Läs mer