Hoppa till innehåll

Tillsammans är vi starka

Emma Unevik föddes mer eller mindre in i städbranschen som tredje generationen i städföretaget Stockholms Städsystem AB, där hon nu varit verksam i 26 år. Idag är hon vd för bolaget. Emma är även Almega Serviceföretagens och Städföretagens ordförande. Men vad innebär det att vara ordförande i Städföretagens styrelse och varför är det viktigt att vara engagerad i branschens frågor.

Har du alltid varit säker på att du vill arbeta i städbranschen?

När jag var ca sex år gammal ska jag enligt säkra källor ha sagt att jag ska bli chef på Stockholms Städsystem när jag blir stor. Just där och då insåg jag nog inte vad jag sa, men trots det så var det precis det jag blev som vuxen. Det kändes som en självklarhet att ta över efter min far tillsammans med min bror. Jag övervägde det hela väldigt noggrant eftersom det innebär ett stort ansvar att äga och driva ett företag. Det är dock ett ansvar som jag mer än gärna tar då jag verkligen brinner för städbranschen.

Vad innebär din roll som styrelseordförande i Almega Städföretagen?

Almega Städföretagen representerar en väldigt stor del av städbranschen och som ordförande får jag chansen att verka för städbranschens bästa i frågor som är aktuella för städbranschen. Inom styrelsen samlar vi regelbundet upp frågor där vi ser att vi kan samarbeta för att påverka städbranschen i rätt riktning och sedan bearbetar vi dessa frågor på olika sätt.

Det kan handla om att skapa opinion i media, alternativt att träffa politiker för att påverka beslut som berör oss. Även att sprida information om branschen via olika plattformar, som att medverka på mässor eller att sprida informationsmaterial till medlemmar om arbetsrätt.

Jag får helt enkelt möjligheten att engagera mig och att vara med och påverka, samt förbättra branschen, vilket är väldigt roligt.

Vad har du för hjärtefrågor som du gärna driver som ordförande?

För mig har det varit extra viktigt att samla städbranschen. Tillsammans är vi starka. Jag har brunnit lite extra för att arrangera Stora Städbranschdagen som årligen samlar städföretag under en dag, fullspäckad med frågor som rör städföretag och som avslutas under trevliga former på kvällen för de som vill. Under den dagen delar vi även ut priset Årets Städföretag, där juryn består av medlemmar från oss och våra fackliga parter.

Det är också viktigt för mig att höja statusen på städyrket. Det gör vi genom den auktorisation som Almega Serviceföretagen sedan länge har gemensamt med Fastighets och Kommunal, men vi gör det även via marknadsföringsinsatser. Vi har redan ett stort projekt på gång just nu som kommer lanseras i början av 2022, där vi kommer lyfta städarens och branschens status.

Sedan brinner jag för en rad andra frågor som offentlig upphandling till exempel.

Varför är det viktigt att vara med och påverka Almega Städföretagens arbete?

Vi företag har ofta svårt att göra vår röst hörd på egen hand gentemot beslutsfattare etc. Via Almega Städföretagen får vi en gemensam, starkare röst och på så sätt kan vi påverka i allra högsta grad.

Det känns otroligt viktigt att vi verkligen gör det för vem ska annars föra städbranschens talan. Vi behöver verkligen säkerställa att städbranschen är så bra som den bara kan vara, för företagen och för dem som arbetar i branschen. Om vi slutar kämpa för detta så går det snabbt utför tror jag.

Vad vill du se mer av från alla medlemmar som är knutna till Almega Städföretagen?

Engagemang och delaktighet! Många är väldigt engagerade men vi kan alltid bli bättre. Något som skulle vara värdefullt vore om fler läste våra inlägg på sociala medier och hjälpte till att sprida dessa, alternativt bara kommenterade eller ”gillade” inläggen. Den typen av engagemang är otroligt värdefullt.

Hur tror du att det kommer se ut om fem år i din bransch, och gällande medlemskap i Almega Serviceföretagen?

De senaste åren har vi sett att fler och fler söker sig till oss. De inser hur värdefullt det är att få till exempel arbetsrättslig rådgivning genom sitt medlemskap. Inte minst pandemin har gjort företagen medvetna om detta. Jag tror att den trenden kommer att hålla i sig framöver.

Sedan måste man ju tänka positivt överlag vad gäller städbranschen och därför hoppas jag att städyrket har högre status om fem år och att städning anses viktigt och värt att investera i.

Hitta mer information om Almega Serviceföretagens delbranscher nedan: