Hoppa till innehåll

Rut-tjänsterna ökar med 12 procent sedan förra året

Under januari-april i år har rutavdrag till ett värde av drygt 2,2 miljarder kronor gjorts – en ökning med 12 procent jämfört med förra året. Över 71 procent av tjänsterna utgörs av hemstädning. Det visar Rutindikatorn från Almega Hemserviceföretagen.

Pressmeddelande den 17 maj

Allt fler köper avdragsgilla rut-tjänster som städning, flyttjänster och trädgårdsarbete. Hittills i år har tjänster för ett värde på över 2,2 miljarder kronor godkänts för rutavdrag, att jämföra med drygt 1,9 miljarder för samma period under förra året, vilket motsvarar en ökning med cirka 12 procent sedan 2021. Det visar statistik från Skatteverket som Almega Hemserviceföretagen har analyserat.

– Detta är en mycket positiv utveckling, vi har sett betydande ökningar de senaste två åren. Rutavdraget gör det möjligt för fler företagare att erbjuda hög kvalitet på utförda tjänster och att anställa med goda arbetsvillkor, säger Jessica Forss Katz, näringspolitisk expert, Almega Hemserviceföretagen.

Statistiken visar att hemstädning med rutavdrag uppgår till nästan 1,6 miljarder kronor under de första fyra månaderna 2022, vilket motsvarar en ökning med närmare 13 procent jämfört med samma period förra året. Städning står för majoriteten av utbetalda tjänster för januari-april (över 71 procent), följt av flytthjälp och trädgårdsarbete på respektive cirka 11 procent av tjänsterna.

– Att hemstädning utgör så stor del av rut-tjänsterna är ett gott tecken – fler och fler nyttjar denna förmån som både hjälper med vardagspusslet och bidrar till ökad lönsamhet för seriösa rut-företag, säger Jessica Forss Katz.

Rutindikatorn

Rutindikatorn publiceras fyra gånger per år och baseras på data från Skatteverket som analyserats av Almega Hemserviceföretagen.

Länkar:

Här hittar du Rutindikatorn:  https://www.serviceforetagen.se/rutindikatorn/

Säkerställ att företaget har kollektivavtal och är auktoriserat av fack och arbetsgivare här: https://www.serviceforetagen.se/auktoriserade-hemserviceforetag/ 

Här kan du kontrollera om städföretaget har kollektivavtal med Almega Serviceföretagen: https://www.serviceforetagen.se/om-oss/vara-medlemmar/

Fakta om rutavdraget:

  • “RUT” står för rengöring, underhåll och tvätt.
  • Rutavdraget ger privatpersoner möjlighet att göra skatteavdrag för vissa sorters hushållsarbete.
  • Du får ett skatteavdrag på 50 procent av arbetskostnaden för den hushållsnära tjänsten.
  • Du som köper rut-tjänster ansöker inte om avdraget, utan Skatteverket betalar direkt till den som utför arbetet.
  • Rot- och rutavdraget räknas ihop och är sammanlagt 75 000 kronor per person och år, varav max 50 000 kan användas till rotavdrag.
  • Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort.
  • Utföraren ska vara godkänd för F-skatt.

*Uppgifterna baseras på Almega Hemserviceföretagens analys av Skatteverkets rut-statistik för i år (januari-april 2022).

För mer information kontakta gärna:

Michelle Jacobsson, kommunikatör, Almega Serviceföretagen
Tel:08-762 69 72, mejl: michelle.jacobsson@almega.se