Hoppa till innehåll

Almega Saneringsföretagen/Almega Tjänsteförbunden och Fastighetsanställdas Förbund har idag tackat ja till den hemställan om nytt kollektivavtal som Medlingsinstitutets medlare presenterade under onsdagen. Därmed undviks en mycket allvarlig strejk mot svensk fordonsindustri, kärnkraftsindustri samt livsmedelsindustri som annars skulle brutit ut på fredag. 

Medlingsinstitutets medlare presenterade under onsdagen ett förslag om nytt kollektivavtal för parterna. Liksom alla andra avtal som är tecknade i årets avtalsrörelse följer det märket på 6,5 procent under tre år. Parterna valde under onsdagskvällen att tacka ja till medlarnas hemställan.

– Vi är glada över att vi lyckats avvärja den allvarliga strejk som Fastighets varslat om. En strejk som skulle slagit hårt mot bland annat svensk fordonsindustri. Efter en intensiv medling och långa förhandlingar är vi nöjda med att ha tecknat ytterligare ett nytt kollektivavtal inom märkets 6,5 procent över tre år, säger Anna-Karin Hatt vd Almega

En viktig förändring som arbetsgivarsidan fick gehör för var att förenkla och begränsa regelverket när lönetillägg för särskilda arbetsförhållanden utgår.

I och med att parterna enats om ett nytt kollektivavtal på avtalsområdet Specialservice dras samtliga varsel på avtalsområdet tillbaka och den strejk Fastighets varslat om kommer inte att bryta ut.

Pressreleasen hittar du här