Hoppa till innehåll

Städ­företagen varslas – Onödigt och olyckligt att facken varslar om strejk

Fastighetsanställdas Förbund och Seko har idag varslat Almega Städföretagen/ Almega Tjänsteförbunden om strejk i städbranschen, område serviceentreprenad.

Bakgrunden är att de två LO-facken, som ingår i 6F, kräver högre löneökningar än det märke som etablerats i årets avtalsrörelse.

Förbunden inom Almega har hittills träffat 46 nya kollektivavtal i årets avtalsrörelse, bland annat med Seko och Fastighets. I förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för städbranschen har arbetsgivarna erbjudit facken ett avtal helt i linje med det märke som etablerats i årets avtalsrörelse.

– Förbunden inom Almega har under avtalsrörelsen tydligt visat att vi accepterar en låglönesatsning, så länge den sker inom märket. Almegas förbund har genom konstruktiva förhandlingar lyckats komma överens om 46 nya kollektivavtal denna avtalsrörelse. Senast med Seko för en vecka sedan. Vi är igen beredda att komma överens med Seko och Fastighets på samma konstruktiva sätt, inom märket. Men vi kan inte acceptera att dessa båda fack nu återigen, med varsel om oproportionerligt omfattande strejker, kräver att få mer än vad alla andra fack fått i årets avtalsrörelse säger Almegas vd Anna-Karin Hatt.

– Fastighets och Seko väljer alltså att varsla trots att det är en vecka kvar innan avtalet löper ut, och trots att vi har fler förhandlingsdagar utsatta. Det är onödigt och olyckligt att facken varslar om strejk trots att vi inte förhandlat färdigt, säger Marcus Lindström Förhandlingschef Almega Städföretagen

– Det är väldigt problematiskt att Seko och Fastighets nu tar till stridsåtgärder för att spräcka det märke som satts av industrin i årets avtalsrörelse, och som är en grundbult i den svenska arbetsmarknadsmodellen. Det är ett agerande som utmanar och i förlängningen underminerar den svenska arbetsmarknadsmodellen. Seko försöker ge sken av att Almega inte vill medverka till en låglönesatsning, men det är felaktigt, säger Almegas vd Anna-Karin Hatt.

Mer information om avtalsrörelsen 2017:
Serviceföretagen i avtal17
avtalsrörelsen.nu – Almegas avtalswebb
Arbetsmarknadsnytt – Nyhetsportal om svensk arbetsmarknad från Svenskt Näringsliv

Serviceföretagens sociala medier:
Facebook
Twitter
Instagram