Hoppa till innehåll

Finalister klara till priset Årets Städ­företag 2023

Nu är tre finalister utsedda till priset Årets Städföretag 2023: Kundpartner Syd AB, Meritum i Sverige AB och Rimab Facility Service AB. Till Årets Städföretag koras goda förebilder i städbranschen utifrån ett urval som tagits fram av en jury bestående av representanter från Almega Städföretagen, Fastighets och Kommunal.

Pressmeddelande den 19 september 2023

– Det här är sjätte året i rad som vi får möjlighet att välja ut tre av branschens mest framstående företag till finalister. Bland nomineringarna fanns flera goda exempel på företag som står ut i mängden, men de tre finalisterna utmärkte sig och vi är väldigt glada att få lyfta dem under årets branschdag, säger Lars Fischer, ombudsman, Kommunal.

Det partsgemensamma priset Årets Städföretag bygger på ett samarbete mellan arbetsmarknadens parter Almega Städföretagen, Fastighets och Kommunal. I årets upplaga var det 33 som blev nominerade och bland dessa valde juryn ut tre finalister: Kundpartner Syd, Meritum och Rimab. Vinnaren kommer presenteras på Stora Städbranschdagen i Stockholm den 12 oktober, ett evenemang som Almega Städföretagen anordnar för städbranschen årligen.

– Med priset stärks värdet av att vara ett seriöst städföretag, inte minst för att företagen som valts ut har en auktorisation från vår partsgemensamma nämnd. Att vara ett Auktoriserat Serviceföretag är ett kriterium för att nomineras och också en viktig kvalitetsmarkör för kunder att utgå från, säger Lennart Mauritzon, förbundsordförande, Fastighets.

Förra året vann 50-femme priset Årets Städföretag 2022, med hänvisning till företagets feministiska inriktning och aktiva lönesättningsstrategi för branschens anställda. I år kommer priset tilldelas en av de tre finalisterna.

– Städtjänster behövs i hela samhället. Därför är det så viktigt för kunder att veta att man anlitat ett seriöst, auktoriserat, städföretag. Årets Städföretag är ett tydligt bevis på att företaget är ett föredöme för branschen, säger Ari Kouvonen, näringspolitisk expert på Almega Städföretagen. 

Om priset

Årets Städföretag måste vara ett Auktoriserat Serviceföretag. Det vill säga, ett företag som blivit auktoriserat av parternas gemensamma auktorisationsnämnd. 

Juryn utser ett städföretag som på olika sätt utmärkt sig som ett föredöme i branschen. Juryn gör en helhetsbedömning där följande kriterier har särskild betydelse:

• Arbetsmiljöarbetet

• Miljöarbetet

• Kvalitet och kompetensutveckling av personalen, exempelvis genom SRY:s yrkesbevis

• Välordnad och god ekonomi

• Goda fackliga relationer, god personalpolitik samt ordning och reda arbetsrättsligt

Tidigare vinnare är 50-femme (2022), Småländska Städ (2021), en dedikation till alla Sveriges städare (2020), Sesab Service AB(2019) och COOR Norrlands Miljövård (2018). Vinnaren prisas på den årliga Stora Städbranschdagen.

För mer information, kontakta gärna:

Michelle Jacobsson, kommunikatör, Almega Städföretagen

Tel: 072-019 45 90
michelle.jacobsson@almega.se

Benjamin Ivansson, kommunikatör, Fastighets

Tel: 08 – 696 11 52
benjamin.Ivansson@fastighets.se